Storage blijft heikel punt

Momenteel ben ik werkzaam voor Inprove IT bv, een storage bedrijf wat zich richt op Open Source Storage. Ook al heb ik al heel wat Storage Appliances gezien sinds ik gewerkt heb met XSAN, het blijft me verbazen waar bedrijven op draaien en denken dat het allemaal veilig wordt weggeschreven. Bedrijven vertrouwen hun data toe aan de meest onbetrouwbare oplossingen gebaseerd op hardware RAID zonder goede functionele controle en denken dat alles goed gaat.

Menig maal gaat het namelijk ook goed. Van elke 1TB data die u schrijft naar een harddisk, komen echter toch al snel 3 foutjes erin geslopen. 3 foutjes, dat hoeft niet vervelend te zijn als dat in een documentje terecht komt, maar wat als het je database betreft? Diverse professionele database systemen (SQL gebaseerde systemen) kunnen flink in de problemen komen van een bitje die verkeerd valt. Het resultaat, u bent uw data kwijt, meestal pas na een herstart. De applicatie leest de hoofdtabellen in en valt uit, met een soms onherstelbaar verlies aan data als gevolg.

Gelukkig zie je ook dat er bedrijven zijn die liever wat meer uitgeven aan een goede oplossing gebaseerd op bijvoorbeeld ZFS. ZFS controleert namelijk de weggeschreven data, en zorgt ervoor dat het aantal wijzigingen op het filesystem minimaal zijn en terug te rollen naar een bepaalde snapshot in tijd. Zeker door het toevoegen van caching, waar het filesystem flink gebruik van maakt, wordt de appliance op een veilige manier tot soms wel 10x versneld. Zeker wanneer men gebruik maakt van stabiele en enterprise zekere componenten. Wanneer men een appliance zoekt, is het dus erg aan te raden om even iets verder te kijken. Want uiteindelijk, een goedkope appliance ziet er misschien heel interessant uit, maar RAID-5 of RAID-6 zijn helemaal niet zo veilig en/of efficiĆ«nt als u zou vermoeden. Geef iets meer uit, aan goede componenten en een betrouwbaar stuk software, en u bespaart bij aanschaf misschien niets, maar feitelijk bespaart u uzelf een flink probleem als verloren data wat in vele tienduizenden euro’s schade kan lopen.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>