Plan je werk efficient

Veel mensen hebben problemen met het goed plannen van hun werkzaamheden. Het hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn; Deel het in 4 groepen in zoals Eisenhower dat deed.

Eigenlijk zijn er maar twee belangrijke factoren die je in de gaten moet houden; Urgentie en Belangrijk. Zodra je een taakje erbij krijgt, kijk je of het urgent is en of het belangrijk is. Vergelijk het met alle andere taken die je hebt. Teken desnoods twee lijnen op een whiteboard, of op papier zodat je een figuur krijgt zoals dit;

Al je werk kun je hierin verdelen. Begin eerst eens een indeling te maken met hoe belangrijk het is, wat hangt er bedrijfsmatig aan vast. Bedenk vooral wat de consequentie als het niet gebeurd, want dat bepaald hoe belangrijk het is.

Vervolgens is het belangrijk om de urgentie vast te stellen. Moest het gister eigenlijk al af zijn, of is over een maand of 2 ook goed? Wat is de consequentie als het een week, of twee weken duurt?

Als je dit nu gedaan hebt, is het belangrijk om vooral alleen met de belangrijke zaken bezig te zijn. Alles wat niet belangrijk is, kun je het beste zoveel mogelijk delegeren. Als je het niet kan delegeren, kun je het altijd nog oppakken als er geen belangrijke zaken meer zijn.

Je kunt vermoedelijk eens per dag dit kwadrant voor jezelf bijwerken. Gewoon ‘s ochtends bij binnenkomst met een kopje koffie. Als er urgente en belangrijke zaken zijn die tussendoor binnenkomen, dan kun je die altijd direct oppakken. De belangrijke zaken die niet urgent zijn, daar kun je morgen wel weer naar kijken en de rest, ach die was toch al niet belangrijk.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>