De toekomst, dichterbij dan ooit

De toekomst is dichterbij dan ooit, tenminste als je Star Trek ziet als de toekomst die we zouden kunnen hebben. De oorspronkelijke communicator van Captain Kirk, is onze huidige mobiele telefoon. De Communication Badge uit de nieuwere series als TNG, DS9, Voyager is ook niet zo ver meer; CommBadge is te bestellen voor nog geen $90. Deze zou in een toekomstige versie makkelijk voorzien kunnen worden van een mobiel netwerk in plaats van Bluetooth en vervolgens over TCP/IP met VoIP aan een computer gehangen kunnen worden. Je zou dan inderdaad kunnen bellen met opdrachten als “Bel Pietje Puk”, waarna de computer belt en je doorverbind. Dat lijkt me in elk geval handiger als WiFi gebruiken zoals Vocera, want dan zou je niet overal bereikt zou kunnen worden. Met een beetje handig programmeren en van AGPS gebruik maken, zou je zelfs kunnen vragen waar iemand anders is.

De Holodeck welke werd geïntroduceerd in TNG, wordt hard aan ontwikkeld door AMD. AMD denkt zelfs dat het nog zo’n 10 tot 15 jaar duurt voordat het een realiteit is. Ik gok erop dat je dan misschien in een echte hologram zou kunnen staan, maar zo reëel voelen, ruiken en zien, waarbij je zelf dood zou kunnen gaan als de “safety procedures” uit staan geloof ik niet zo in. Het is echter nog steeds indrukwekkend als het werkelijkheid wordt.

De phasers, nog zo’n techniek waar hard aan gewerkt wordt, in dit geval door het Pentagon. Ik ben zelf niet zo’n voorstander van wapens, maar als ze net als in de diverse series standaard op verdoven (Stun) staan is het nog altijd beter als de huidige varianten.

Transporters, dat is duidelijk iets waar we nog niet direct aan toe zijn. Ik vraag me ook af of dat iets is wat we daadwerkelijk zouden kunnen in de toekomst. Het is natuurlijk apart om iets op locatie A te vernietigen en locatie B opnieuw opbouwen. Waarom zou je op een gevaarlijke planeet niet een kopietje van jezelf laten verschijnen? Je gaat toch geen risico lopen? Bovendien is het natuurlijk nogal vreemd als je ergens iets vernietigd en vervolgens nog moet creëren  als het zo belangrijk is als een persoon. Iets wat ze wel stelselmatig doen en waarmee ze bijna Sisko, Dax, O’Brien en Major Kira kwijt mee waren in DS9.

De laatste belangrijke techniek van Star Trek, de replicator. Tegenwoordig hebben we 3D printers, niet hetzelfde, maar ze worden steeds geavanceerder. Tot het moment dat we moleculen kunnen herwinnen en herschikken, is een 3D printer wel zo handig. Replicators zijn gebaseerd op dezelfde technieken als transporters (alleen wordt dan een uit het geheugen gehaald model opgebouwd) en ik twijfel er dan ook aan of dit mogelijk wordt.

Warp speed, is natuurlijk ook een belangrijke techniek binnen het Star Trek universum. Ook dit schijnt mogelijk te zijn binnen de huidige kennis van de mensheid. De Alcubierre Drive is een uitgewerkt principe, waarin een ruimteschip zelf niet sneller als het licht gaat, maar de ruimte vervormd zodat men uiteindelijk wel sneller ergens komt dan de snelheid van het licht.

Als laatste is in Star Trek de economie zoals wij die kennen afgeschreven. Mensen werken voor het hogere doel en niet meer voor geld. Immers, alles kan gerepliceerd worden, dus materiële zaken hebben daarmee hun waarde verloren. Dit is een lastig iets om gerealiseerd te zien worden, maar ik denk dat we in de toekomst wel ons economisch model moeten gaan wijzigen. Dit is een filosofisch vraagstuk, waar ik niet zelf een antwoord op kan geven. Maar zolang arbeidsplaatsen verdwijnen door onder andere automatisering, zal op den duur een verschil komen tussen de hoeveelheid geld die mensen kunnen uitgeven en wat ze genieten aan inkomsten. Immers, een baas die je niet aanneemt, betaalt je salaris niet. Je komt dan in een WW-uitkering of bijstand, maar die wordt betaalt door andere mensen die belasting en/of ww-toeslagen betalen. Die mensen kunnen echter door automatiseringen ook niet werken, en dus daar niet voor betalen.

Bedrijven zouden dus belasting moeten betalen, zodat mensen thuis een uitkering of bijstand kunnen genieten. Echter, ze zullen wegtrekken naar landen waar de belastingen lager zijn en dus zal er nog minder betaald kunnen worden. We zouden dit dus alleen globaal kunnen oplossen, wat in ons huidige politieke klimaat ook niet kan. Voorlopig is het nog niet zover, maar dit is wel een vraagstuk waar we ons op moeten gaan richten in de toekomst. Hoe kunnen we gaan realiseren dat mensen inkomsten krijgen, wanneer het aantal arbeidsplaatsen drastisch verminderd door toegenomen technische ontwikkelingen? Ik ben benieuwd naar het uiteindelijke antwoord, want een economie waarin geen geld wordt verdiend om goederen aan te schaffen is geen economisch vatbare situatie.

This entry was posted in Algemeen. Bookmark the permalink.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>